Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Αξιοθέατα Γουμένισσας και περιχώρων

Τι μπορείτε να δείτε :
  • Κοντινά αξιοθέατα:

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς, κτίσμα του 13ου αι., το μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, λίγο έξω από τη Γρίβα, το μεγαλόπρεπο μοναστήρι του οσίου Νικόδημου, που είναι μετόχι της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, αλλά και τα όμορφα ορεινά χωριά του όρους Πάϊκου, αποτελούν τα κοντινά και αξιόλογα αξιοθέατα της περιοχής. Στο δρόμο προς το χωριό Κάρπη, σε ελάχιστη απόσταση από τη Γουμένισσα, θα βρείτε τη φυσική τοποθεσία «Δύο Ποτάμια», με τρεχούμενα νερά και πυκνό δάσος.

Ο χώρος είναι διαμορφωμένος και δέχεται αρκετούς επισκέπτες τα σαββατοκύριακα. Ο νερόμυλος Γιαπατζή (18ος αι) λειτουργούσε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Σήμερα, πλήρως αναπαλαιωμένος, είναι επισκέψιμος τα σαββατοκύριακα. Θα τον βρείτε στο δρόμο από Γουμένισσα προς Γρίβα. Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στα χωριά Γρίβα και Πεντάλοφο, αναβιώνει το έθιμο «κόλιντε», όπου οι ντόπιοι ανάβουν υπαίθριες φωτιές. Ακολουθεί φαγοπότι και χορός. Ο μύλος Κλιάφα, το κόσμημα όλων, με την ανέγγιχτη φτερωτή από καστανιά,  περήφανος, λουλουδιασμένος αντιστέκεται πεισματικά στον χρόνο. Καταγής, ο Γρηγόρης υποδεικνύει τα κομμάτια της γεννήτριας που τοποθέτησαν, λέει, στον πόλεμο οι Γερμανοί «Εδιναν ρεύμα στις άκρες της Γουμένισσας, να βλέπουν τους αντάρτες...». Πόσο πρόσφατα χάθηκαν όλα; Πόσο εύκολα διέλυσαν. Τι κρίμα που δεν είναι προσιτό σε όλους αυτό το μονοπάτι.


  • Σεργιάνι στις γειτονιές:


 Στην πλατανοσκέπαστη δροσερή πλατεία υποδέχεται η Γουμένισσα τους επισκέπτες της. Η χαρακτηριστική κρήνη που έχτισαν οι Γάλλοι στρατιώτες θυμίζει τις εποχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η περιοχή ήταν το επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων. Στα  σοκάκια της παλιάς πόλης ξεχωρίζουν τα κτήρια της προβιομηχανικής εποχής, τα χαρακτηριστικά κουκουλόσπιτα, αλλά και ο εντυπωσιακός ναός του Αγ. Γεωργίου. Σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων όπως ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Ίωνας Δραγούμης, ο Γεώργιος Αθάνας πέρασαν από εδώ και έγραψαν για την Γουμένισσα. Η μακεδονική πολιτεία διατηρεί ζωντανή τη δική της μουσική ταυτότητα. Διάσημες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς μέσα από την συμμετοχή τους σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, είναι οι μπάντες των χάλκινων πνευστών οργάνων. Τουλάχιστον διακόσιοι είναι οι λαϊκοί οργανοπαίκτες που ασχολούνται λίγο ή πολύ με τα χάλκινα. Σε κάθε γλέντι, κοινωνική εκδήλωση και τοπικό πανηγύρι, οι μπάντες των Χάλκινων θα δώσουν το βροντερό τους παρόν.


  • Η Γαλάζια Λίμνη (Κούπας)


 Η λίμνη ονομάστηκε έτσι, αφού το υπέροχο χρώμα των νερών της οφείλεται στους απολιθωμένους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της. Το καλοκαίρι, οι βουτιές στα πολύ δροσερά νερά της είναι κάτι στο οποίο κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί. Υπάρχει μόνιμα δεμένο από τον κορμό ενός δέντρου ένα σκοινί για βουτιές και παιχνίδια.  Οι ξύλινοι πάγκοι του Δασαρχείου Γουμένισσας προσφέρονται για ξεκούραση και πικ-νικ. 

 Όταν χορτάσετε από το θέαμα της λίμνης επιστρέφετε ακολουθώντας το μονοπάτι στο οποίο συνεχίζετε η περιπλάνηση, απολαμβάνοντας το περπάτημα μέσα σε πυκνό δάσος που θυμίζει ζούγκλα. Έπειτα από λίγα λεπτά ξεδιπλώνεται μπροστά σας το επόμενο σύμπλεγμα καταρρακτών που πέφτουν από ύψος 4-5 μέτρων. Ακριβώς πίσω τους σχηματίζετε μια μικρή σπηλιά, με λεπτούς σταλακτίτες να κρέμονται από την οροφή του βράχου. Το χειμώνα οι καταρράκτες παγώνουν και το θέαμα σας κόβει την ανάσα. Το καλοκαίρι, οι πιο περιπετειώδεις από εσάς μπορείτε να συνεχίσετε περπατώντας πάνω στα ασβεστολιθικά πετρώματα του καταρράκτη και να ανεβείτε πάνω από αυτόν, συνεχίζοντας τη βόλτα, μέσα από την κοίτη του ποταμού.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου